Az alvás ideje alatt nem csak a test, de a lélek is pihen, ezért szükséges a minőségi, és mennyiségi alvás. Az alvás 80%-a a non-REM fázisban történik, 20%-ban pedig REM fázisban vagyunk, ilyenkor alakulnak ki az álmaink. Ezek a szakaszok váltakozó alvási ciklusokat hoznak létre.

A mély alvási, vagyis a REM fázisban nem csak álmodhatunk, hanem az alábbi különleges és furcsának titulált dolgokat is megtapasztalhatjuk.

1. Problémamegoldás

Amikor egy problémára nem találjuk a megoldást, és sokat rágódunk rajta, akkor lehetséges, hogy az alvási fázis REM szakaszában kapjuk meg rá a választ. Az agyunk ilyenkor adhat egy utasítást amire, ha emlékszünk ébredés után, érdemes kipróbálni. Hogyan történhet meg mindez? A tudatalattinkban számtalan válasz van, amelyekre szükségünk lehet, hogy a tudatunk meg tudja oldani a problémákat. Álmunkba sokkal aktívabb a tudatalattink.

2. Az az érzésünk, hogy lezuhantunk a semmibe

A semmibe zuhanás érzése nem feltétlenül egy pozitív dolog. Olyan álmokba szokott előfordulni, amikor valahol magasan vagyunk, pl. egy hegycsúcson vagy egy létra tetején. Ilyenkor az agyunk jelzést ad álmunkban, hogy tudjuk, életben vagyunk. Az agyunk előbb tért nyugovóra, mint a szervezetünk, ez pedig pánikreakciót vált ki. Okozhatja alváshiány és a stressz, vagy az életünk feletti kontroll elvesztése.

3. Visszatérő álom

Mindannyiunk életében voltak már bizonyos időközönként visszatérő álmok. Mi az oka és magyarázata ennek? Ezek az akár kellemes, akár kellemetlen álmok azt jelzik, hogy van valami olyan dolog az életünkben, amelyre nem fordítunk kellő figyelmet.

4. Alvási apnoe szindróma

Ez egy igen gyakori jelenség, bármely életkorban előfordulhat, a nők 2%-át, a férfiak 4%-át, a gyerekek 0,7%-át érinti. Az alvási apnoe a légzés kiesését jelenti, 10-60 másodperc közötti időszakra. Ha óránként 5-10-nél többször, legalább 10 másodpercre kimarad a légzésünk, akkor betegségről beszélhetünk. A garat alvás közben azért záródhat el, mert az agy REM fázisban kikapcsolja az izmok tónusát, amelyek így ellazulnak, és bizonyos helyzetekben a garat nyálkahártyái összetapadnak. A garatot széthúzó izmok lazasága miatt csökken a garat keresztmetszete, a levegő felgyorsul, a nyálkahártya összeszűkül, és a garat elzáródik.

5. Alvajárás

A gyerekek 30%-a, a felnőttek 2%-a küzd az alvajárás problémájával. Igen veszélyes lehet ez a betegség, és nem csak az alvajáró, de a családtagok életét is megkeseríti. Az alvajáró másnap semmire sem emlékszik a történtekből. Genetikai adottság, stressz, nagyobb megrázkódtatás vagy trauma is előhozhatja a betegséget az arra hajlamosakból.

6. Beszél álmában

Sokan rettegnek attól, hogy álmunkban nehogy kikotyogják legféltettebb titkait. Kutatók szerint a betegséget a stressz váltja ki.