Az 1994-ben alapított Spin Master a játékipar egyik legnagyobb szereplője, tavaly 1,58 milliárd dollár bevételt termelt. A kanadai cég elsősorban annak köszönheti sikerét, hogy egyre másra vásárolja fel a Rubik-kockához hasonló ikonikus játékokat. A Rubik-ügylet várhatóan január 4-én zárul le, írja a Huffington Post.

„A Rubik-kocka egy ikonikus logikai játék, amely már több mint 40 éve része a popkultúrának és teljesen meghódította a rajongóit” – írja Elizabeth LoVecchio, a Spin Master alelnöke a vállalat közleményében. Rubik Ernő az üzlettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy izgatott, hogy a Spin Master beteljesítse az elképzeléseit, miszerint a játék révén gondoskodjon a jövő okosabb generációjáról.


Az egyetemi tanársegédként dolgozó Ifjabbik Rubik Ernő 1974-ben, oktatási segédeszközként találta fel a háromdimenziós mechanikus logikai játékot, amelynek a bűvös kocka nevet adta. Rubik 1979-ben ismerte meg a magyar származású brit üzletembert, Tom Kremert, akivel közösen vitték sikerre a bűvös kockát.

Amint a játékot világszerte piacra dobták, azonnal sikert arattak vele. Azóta több mint 350 milliót adtak el belőle világszerte. Csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek belőle, ami azt jelenti, hogy minden tizedik ember rendelkezett egy ilyen játékkal
A Rubik’s Brand Limited egy Londonban bejegyzett cég, az egyik társtulajdonosa Tom Kremer fia, David Lytton Kremer, akinek több másik játékcégben is van érdekeltsége. Azt egyelőre nem tudni, hogy Rubik Ernő kiszáll-e a cégből, illetve hogy mennyiben részesedik a vételárból.